Home / latest news  / Το σύγχρονο Κολοσσαίο μας

Το σύγχρονο Κολοσσαίο μας

  

      Ζούμε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο,που στην αρένα του καταπατούνται,βιάζονται και θανατώνονται όλες οι αξίες της ζωής.Οι τέσσερις μεγάλοι έχουν επιλέξει τον δικό τους δρόμο.Δεν συμφωνούν πουθενά, δεν συνεργάζονται πουθενά,δεν συμβιώνουν καν κάτω από την ίδια στέγη που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο.Σκίζει ο ένας τον άλλο. Και πάνω και κάτω από το τραπέζι.Και φυσικά έτσι δεν μπορεί και δεν θα προκύψει ποτέ σε αυτή τη χώρα υγιές ποδόσφαιρο. Άλλωστε  για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση και αυτή δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ.

Μια στην Τούμπα, την άλλη στο Καραϊσκάκη, την επόμενη στο ΟΑΚΑ, την μεθεπόμενη στη Λεωφόρο. Χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνες, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι. Παντού βασιλεύει η ατιμωρησία, η ασχετοσύνη, οι δημόσιες σχέσεις, η αναξιοπιστία, ο χουλιγκανισμός, η διαπλοκή. Και μόνιμη επωδός όλων; Φταίνε οι άλλοι! Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες, κανείς δεν παραιτείται, κανείς δεν τιμωρείται.

 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο φυσικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Και δυστυχώς αυτή την κοινωνία έχουμε, αυτό το ποδόσφαιρο παράγουμε. Τα πάντα, είναι κομμάτια της κοινωνίας. Είτε μιλάμε για αθλητισμό, είτε για οικονομία, είτε για πολιτική. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την κοινωνία που ζούμε.

Και ποια είναι η ελληνική κοινωνία; Ένα μείγμα από διεφθαρμένους πολιτικούς, από κάθε λογής σκάνδαλα, όπου όποια πέτρα κι αν σηκώσεις βρωμιά θα βρεις από κάτω. Λίστες Λαγκαρντ, , off shore εταιρίες και Panama papers. Ρεμούλες και μίζες. Με «βαποράκια», με πλοια γεμάτα ναρκωτικά και λαθραία, με κυκλώματα σκοτεινά, με κάθε είδους καρτέλ σε οποιοδήποτε τομέα της βιομηχανίας. Και πόσα ακόμα. Το ποδόσφαιρο λοιπόν, γιατί να διαφέρει από όλα αυτά; Διεφθαρμένοι πολιτικοί, διεφθαρμένοι παράγοντες. Διεφθαρμένοι δικαστικοί, διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες. Μπράβοι της νύχτας στην κοινωνία, μπράβοι και στο ποδόσφαιρο. Φουσκωτοί δέρνουν και τρομοκρατούν πουλώντας προστασία ή εκβιάζουν ή εκτελούν συμβόλαια θανάτου. Φουσκωτοί δέρνουν και τρομοκρατούν διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, αθλητικούς συντάκτες. Ιδιοκτήτες ομάδων, που στο μυαλό τους έχουν πως θα εξουσιάζουν τη χώρα προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, κάνουν κουμάντο σε ομάδες.

 

    Την ίδια στιγμή διαπιστώνεις πολύ εύκολα και την πλήρη κατάπτωση της ελληνικής αθλητικής δημοσιογραφίας.Δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς εάν θέλουμε υγιές ποδόσφαιρο.Ο καθένας επιδίδεται σε μία μάχη εξόντωσης του άλλου και περιμένει το…νεύμα του δικού του Καίσαρα σε αυτό το αμφιθέατρο του θανάτου.

  Και σε όλο αυτό το θανατηφόρο για την κοινωνία μας σκηνικό,εκείνοι που αποφασίζουν,εκείνοι που έχουν την εξουσία,παραμένουν απαθείς θεατές.

    Όταν ήμασταν πιτσιρίκια και έφηβοι ακόμη και στον πετροπόλεμο που παίζαμε,υπήρχε μπέσα,υπήρχε αντριλίκι. Κι αν κάποιοι απορούν ή διαφωνούν,ναι ρε σύ, και στο πληκτρολόγιο σήμερα και στο μικρόφωνο,χρειάζεται μπέσα και αντριλίκι. Αλλά για να το πετύχεις αυτό χρειάζονται καθαρά χέρια,καθαρά δάκτυλα.Πόσα όμως είναι καθαρά σήμερα;

   Η αθλητική δημοσιογραφία έχει πάψει να υπάρχει.Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την απόλυτη σχεδόν οπαδική δημοσιογραφία,η οποία με την σειρά της εχει παραδώσει την θέση της στην δημοσιογραφία hooliganism.

Έχει μεταλλαχθεί η δημοσιογραφία οριστικά και εύχομαι όχι αμετάκλητα.Αυτόκλητοι υπερασπιστές των ομάδων που συμπεριφέρονται χειρότερα και από τους πιο σκληρούς οπαδούς. Αυτομελανούμενες σφραγίδες που έχουν ντυθεί ταλιμπάν και ισοπεδώνουν κάθε έννοια ηθικής,αξιοπρέπειας και κυρίως του ρόλου και της αποστολής που πρέπει να έχει ο δημοσιογράφος.Και όλα αυτά με τις  ευλογίες εκείνων που τους χρηματοδοτούν,αδιαφορώντας φυσικά για την ίδια την κοινωνία και την επιβίωση της.

 

 

Review overview